Give us a like and we'll keep you in the loop.

Het kinderwensmagazine is een initiatief van Kinderwens Vlaanderen en wil zoveel mogelijk wensouders bijstaan in deze kwetsbare periode van hun leven. Experts en wensouders informeren u en schrijven eerlijke verhalen over bepaalde thema’s rondom de thematiek kinderwens.

Het verhaal van Lobke (7)

Het verhaal van Lobke (7)

Na een periode van drie maanden wagen we opnieuw een poging. Voor het eerst laten we een ingevroren embryo terugplaatsen. Op de dag van de terugplaatsing wacht ik op een telefoontje van de vroedvrouw. Ze moet me laten weten dat het embryo goed is ontdooid en dat ik iets later in het ziekenhuis verwacht word.

Maar de vroedvrouw zegt: ‘Ik heb geen goed nieuws…’. Het embryo heeft het ontdooien niet overleefd. Ik word flink door elkaar geschud. Hier had ik me niet aan verwacht. Wat nu? Hoe moet ik hiermee omgaan? Waarom gebeurt dit bij ons? Zullen de volgende embryo’s later wel goed ontdooien? Gaat het nu gewoon de vuilnisbak in? Heel veel vragen steken de kop op. Onzekerheid. Angst. Frustratie. Verdriet.

Er brandt een kaarsje bij ons imaginair kindje.

Het verhaal van Lobke (7) bis

Hoe moet ik dit verwerken? De mensen om mij heen weten niet dat er zojuist een embryo verloren is gegaan. Dat vertel je ook niet zomaar. Als er iemand sterft is dat bekend in je omgeving, dan ontvang je rouwbetuigingen. Maar nu is er niets… Niets tastbaars. Het wordt niet openbaar gemaakt. Dat doe ik ook liever niet, want dan stel je je toch maar aan volgens de buitenwereld. ‘Je mag er niet te veel mee bezig zijn’ of ‘De volgende keer zal het wel lukken’, hoor je ze denken. Het is allemaal goed bedoeld, maar ze weten niet hoe het is.

Ik twijfel om naar een ander ziekenhuis te gaan. Hoe moet ik die keuze maken? Gaat mijn vriend daarin mee? Ik verlang ernaar dat iemand mij een antwoord geeft. Maar dat kan niet. Niemand kan voorspellen waar we geholpen zullen worden. Waar zal onze droom uitkomen?

In een gesprek met iemand die ik nog niet lang ken, vertel ik dat we in een IVF-traject zitten. Dat is voor mij al een hele stap. Ik wil het niet verzwijgen. Anders leidt het toch maar tot lastige vragen. Dus vol goede moed en een beetje zenuwachtig vertel ik het. Maar als antwoord somt ze alle voordelen op van kinderloos zijn: geen last van huilbaby’s, geen slapeloze nachten, minder vermoeidheid… Dat had ik niet verwacht! Maar ik blijf rustig en zeg dat wij dromen van slapeloze nachten. En dan wordt zij stil…

We moeten een maand wachten. Een maand waarin er een embryo verloren is gegaan. Poging mislukt.