Give us a like and we'll keep you in the loop.

Het kinderwensmagazine is een initiatief van Kinderwens Vlaanderen en wil zoveel mogelijk wensouders bijstaan in deze kwetsbare periode van hun leven. Experts en wensouders informeren u en schrijven eerlijke verhalen over bepaalde thema’s rondom de thematiek kinderwens.

Eén kind of geen kind?

jongen die zich verveeld

Eén kind of geen kind?

Verdriet vergelijken is onmogelijk. Wat is erger? Geen kinderen hebben omdat geen enkele behandeling lukt? De ene miskraam na de andere meemaken? Een sluitende verklaring vinden voor je vruchtbaarheidsproblemen of telkens opnieuw te horen krijgen dat ‘alles in orde’ is, maar dat het toch niet lukt? Je kinderwens opbergen en andere dromen gaan koesteren? Of na jaren proberen één kindje krijgen en daarna opnieuw de weg van eindeloze pogingen moeten gaan? Geen eerste kindje krijgen of geen tweede kindje krijgen? Allemaal vormen van verdriet, die troost en begrip nodig hebben.

Dromen van een groot gezin

Wie droomt van een groot gezin en dan na een eerste kindje geconfronteerd wordt met fertiliteitsproblemen, moet zijn dromen aanpassen. Dat kan pijn doen. Natuurlijk ben je blij met je eerste kindje, maar in je beleving zou dit nooit je enige kindje zijn geweest. Je verlangde naar het geluid van een resem kindervoetjes op de trap en hoge stemmetjes door elkaar. Je had plaats aan tafel en in je huis voor twee of drie of nog meer kindjes. Je wacht op die kindjes, maar ze komen niet. Of pas veel later dan je gehoopt had. Je eerste kindje blijft jarenlang een enig kind. Niets mis mee, maar je had het anders gewenst. Je weet niet of er ooit nog een tweede kindje komt. Je wilt niet al je geluk daarvan laten afhangen. Want tenslotte geniet je elke dag van je eerste kindje. Maar je wil het zo graag een broertje of een zusje geven, want dat blijft iets onvervangbaars.

Kwetsende commentaren

De commentaren van mensen uit je omgeving kunnen soms pijnlijk zijn. ‘En, wanneer plannen jullie nummer twee?’ ‘Groot gelijk dat je er wat meer tijd tussen laat, veel te druk anders!’ ‘Jij hebt het maar makkelijk, met niet meer dan één kind!’ Of: ‘Jij hebt tenminste een kind!’ Mensen oordelen zo snel vanuit hun eigen situatie. Er zit altijd een kern van waarheid in, maar we kunnen haast nooit echt in het hart van mensen kijken. Misschien moeten we met zijn allen afleren om commentaar te leveren op elkaars privéleven. Wat meer omzichtigheid zou voor iedereen fijn zijn.

Voor een grote groep mensen gaat kinderen krijgen niet zo vlot als de aankoop van een nieuwe tv. Ook al hebben ze er heel veel voor over, toch lukt het soms moeizaam of niet. En ook al is het één keer gelukt, dat is nog geen garantie voor de volgende keer. Domme opmerkingen slik je dus beter in. In plaats daarvan gaan we voortaan gewoon alleen nog duimen voor elkaar.

Lees hier een verhaal over een meisje dat zo graag een broer of een zus had gehad.